ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΡΚΑΔΩΝ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΚΑΔΙΑ

Πράσινο φως για τον αγωγό φυσικού αερίου

Θετική, υπό όρους, ήταν η γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρκαδίας επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, Άγιοι Θεόδωροι - ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος του έργου θα ανέλθει σε 112 εκ. ευρώ. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα είναι 158,94 χιλιόμετρα. Ο αγωγός που θα χρησιμοποιηθεί, από Αγίους Θεοδώρους –Εξαμίλια, θα είναι διαμέτρου 30 ιντσών, ενώ από Εξαμίλια - ΔΕΗ Μεγαλόπολης, θα είναι 24 ιντσών. Με τον αγωγό αυτό επεκτείνεται το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου προς Μεγαλόπολη, με κύριο σκοπό την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Φυσικά θα υπάρξει και παράλληλη τροφοδότηση των περιοχών Κορίνθου, Άργους - Ναυπλίου και Τρίπολης – Μεγαλόπολης. Βέβαια στο έργο αυτό υπάρχει προοπτική μελλοντικής τροφοδότησης της Πάτρας, της Καλαμάτας και της Σπάρτης.
Οι όροι που εισηγήθηκαν η Γενική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του αρμοδίου υπουργείου και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, είναι:
α) Για τη διάνοιξη οποιασδήποτε οδού πρόσβασης στο έργο θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική αδειοδότησή της.
β) Οι χώροι διάθεσης των πλεοναζόντων υλικών από τις εκσκαφές για την τοποθέτηση του αγωγού, που για το Νομό Αρκαδία ανέρχονται σε 122.000 κυβικά μέτρα, θα πρέπει να υποδειχθούν από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να εγκριθούν από τις υπηρεσίες, εφόσον αποδειχθεί ότι δε βλάπτουν σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος.
γ) Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων στους υδάτινους πόρους και σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του περιβάλλοντος από αστοχία του έργου, πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης και όχι εκ των υστέρων.
δ) Επειδή από πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αγωγός διέρχεται από αδειοδοτημένους ή και εγκατεστημένους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (ένα αιολικό και ένα φωτοβολταϊκό) και επειδή αυτό μπορεί να ισχύει και για άλλες δραστηριότητες, να γίνει έλεγχος και διευθέτηση του θέματος πριν από κάθε ενέργεια για την εγκατάσταση του αγωγού.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Γορτυνιακός ΛΟΓΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου